Photography with feeling

marți, 27 iulie 2010

Salina Turda-incredibila aventura










Cand treci cu greu de toate gropile infipte adanc in obrajii de asfalt ai orasului Turda, cand te avanti pe dupa blocuri cu peretii scorojiti de atata comunism, cand ocolesti si ultimii caini vagabonzi si nu mai ai in fatza decat cateva dealuri tremurande in arshitza zilei, vezi deodata o constructie demna de alte timpuri...viitoare desigur, sau zici ca Romania s-a terminat la ultimul semafor in spatele blocului, unde o tigancusa iti ceru un ban de paine...cu putzin timp in urma. Privesti in fata intrarea principala a Salinei, amenajata cu parcare cu un crampei de vreo 500m de asfalt mai bun, cu o arhitectura moderna de aluminiu si sticla dar si cu lemn intr-o anumita armonie...cand intri, inca mai simti caldura de afara dar incet incet racoarea isi face prezentza si in scurt timp te afli in fata galeriei Frantz Josef, de 917 m lungime si care duce catre Mina Rudolf. Pana acolo treci prin fata altarului scaldat intr-o lumina albastra, simbol al cerului pe care caii, adusi de tineri manji in galerie, nu mai aveau sa il mai vada niciodata...Si oamnii simteau la fel, dar caii incet incet deveneau orbi si ieseau din mina doar cand erau sacrificati din cauza epuizarii sau

batranetzii...Temperatura te indeamna sa pui ceva pe tine,cele 10-12 grade C se simt altfel cand vii din canicula de afara. Ansamblul format din Mina Rudolf, adanca de 80 m inceputa in 1867, Mina Ghizela inceputa in 1857, Mina terezia, inceputa in 1690 cu o adancime de 90m, pe fundul careia s-a format un lac de 8m adancime si Galeria Franz Josef,au devenit cel mai ravnit loc de pelerinaj turistic si curativ din zona, gratie celor ce au chltuit cu folos milioane de euro pentru reamenajare...este impresionant si adevarata avetura sa te plimbi cu barca pe fundul salinei, este incredibil cum stau peretii aceia in trapez cu baza mare in jos, parca sfidand toate legile de afara....


8 comentarii:

  1. Esti un mare fotograf ,,ocnas"!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte tare dom`le. Foarte bun reportaju.

    RăspundețiȘtergere
  3. Faine imagini şi faină descriere!

    (Nu) te-ai angajat (deja) la ministerul turismului? Mă gândeam că ai fost contactat în urma scrisorilor trimise către Doamna în cauză... :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Bun reportaj intr-adevăr. Sper că în curând, şi oraşul ce îmbracă Salina se va aranja puţin. La căte locuri extraordinare sunt la distanţe de sub 50km de Turda, ar putea deveni uşor un pol turistic important :) ( Salina Turda, Viitorul proiect al Parcului Zoo, Cheile Turzii şi Cheile Turului, Munţii Trascău, Băişoara etc)

    RăspundețiȘtergere
  5. Chestia este ca... pozele sunt superbe... deoarece este superbe tot ce poti sa vezi in Salina Turda !!!

    RăspundețiȘtergere
  6. un reportaj bine facut ...! as fi vrut sa aflu mai multe despre sursele de lumina si despre ce se vede in imaginea 5-a.!

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc pentru vizita Feri :), acum am ajuns in lumea civilizata cu net si toate alea, iti raspund cu placere la intrebare; in primul rand trebuie sa mentionez ca fotografiile sunt facute din mana, nu puteam sa asez trepiedul peste pragul de protectie care statea ca un ghimpe intre artistic si profan :)! De unde iti scriu acum nu am acces la exiful imaginii, dar scena se afla pe fundul putzului de 90 m, unde se afla lacul salin, pe care turistii il parcurg cu mare curiozitate, cu barca! Traseul nu depaseste trecerea pe sub pod la Parcul Carol, in schimb, "obiectivele" pe langa care trec temerarii sunt de retinut: Sala de lectura, zona de jocuri statice, canasta, remy, etc., trecerea pe sub arcada ce formeaza puntea de legatura intre scari si insula... Sunt sigur ca daca duci studentii tai acolo le vei putea oferi prilejul de a-si folosi din plin cunostintele pe care lectorii de la Dalles, se straduiesc sa le transmita! Salutari dlui Dinu, va recomand aceasta vizita!

    RăspundețiȘtergere